Blog > Nederlands

Aantal blockchainvacatures neemt explosief toe

Aantal blockchainvacatures neemt explosief toe

De vraag naar kennis en expertise over blockchain groeit explosief. De afgelopen twaalf maanden werden er in Nederland 178 blockchainvacatures uitgeschreven. Dat is een verviervoudiging van het aantal blockchainbanen dat tussen april 2015 en april 2016 gevuld moest worden. 

Een en ander blijkt uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift, dat op gezette tijden het aandeel vacatures in FinTech en Blockchain monitort. Van 44 naar 178 beschikbare blockchainvacatures in een jaar tijd, het tekent de dynamiek in de FinTech-branche en de vraag naar geschikt personeel. Voor werknemers met kennis van blockchain is dit hét moment om de expertise aan te wenden voor een succesvolle sollicitatie op de beschikbare vacatures in FinTech en Blockchain.

 

‘Nederlandse bedrijven nemen blockchain serieus’

Naast het monitoren van het verloop van het aantal FinTech-vacatures zet Joblift dit ook in perspectief tot ons omringende landen. Daarin toont een vergelijking met Duitsland en Frankrijk dat Nederlandse bedrijven blockchain serieus nemen: in deze landen werden er het afgelopen jaar respectievelijk 80 en 149 vacatures uitgeschreven. Het Verenigd Koninkrijk blijft de drie genoemde landen overigens ruim voor: in de UK zijn er 569 vacatures waarin wordt gezocht naar kundig Blockchain-personeel.

 

‘Veel blockchain-expertise gezocht in financiële sector en zakelijke dienstverlening’

De meeste blockchainbanen zijn terug te vinden in de ‘zakelijke dienstverlening’ en ‘de financiële sector’, waar de komst van PSD2 hoger verwachtingen met zich meebrengt voor de ontwikkeling van financiële innovaties. De sectoren zakelijke dienstverlening en FinTech zijn verantwoordelijk voor 21,8 procent van de beschikbare blockchain-vacatures. Op geringe afstand gevolgd door de ICT-sector, waar 19,2 procent van de vacatures in blockchain gevuld dient te worden.

 

‘Blockchain-expertise in functieomschrijving’

Adviesbureau Deloitte was het afgelopen jaar het bedrijf dat de meeste blockchainbanen aanbood; liefst 16 vacatures hadden daar de beschikbaarheid van blockchain-expertise in de functieomschrijving staan. ABN-AMRO en PricewaterhouseCoopers volgden met respectievelijk 11 en 8 vacatures. 

 

Geheel volgens verwachting werden de meeste blockchain vacatures in Amsterdam uitgeschreven: 37,8 procent van de vacatures waren afkomstig uit de hoofdstad. Utrecht en Rotterdam volgen op gepaste afstand met respectievelijk 12,8 en 9,5 procent. Ook in Groningen is er een groeiende blockchain community. Dit resulteert onder andere in blockchain vacatures bij Panache.