Blog > Nederlands

Goldman Sachs verplaatst jobs van Londen naar Frankfurt

Goldman Sachs verplaatst jobs van Londen naar Frankfurt

Nu de gesprekken over een Brits vertrek uit de EU daadwerkelijk zijn ingezet, lijken ook de eerste gevolgen zichtbaar te worden. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is de eerste partij die daadwerkelijk is gestart met het overhevelen van personeel vanuit Londen naar andere Europese steden. Daarmee lijkt de voorziene switch van banen en locaties in bankenland toch echt aanstaande.

De verhuizing vanuit Londen werd afgelopen weekend bevestigd door Richard Gnodde, regiohoofd Europa van Goldman Sach, in een exclusief interview met de Frankfurter Algemeine Zeitung.

Eerste verschuiving in het kader van Brexit aanstaande

Afgelopen maandag zijn de eerste onderhandelingen gestart tussen Groot Brittannië en de Europese Unie, over de voorwaarden van Brexit. Hoewel de definitieve scheiding niet voor 2019 wordt voorzien, neemt Goldman Sachs nu dus al maatregelen.  'Onze basisaanname is: de Brexit komt er. Daarom zijn we begonnen met het verplaatsen van mankracht naar Frankfurt en andere Europese steden', zegt Gnodde. 

‘Mogelijk 1000 nieuwe banen in Frankfurt’

Frankfurt lijkt op het eerste gezicht, als de financiële hoofdstad van Duitsland, de grote winnaar te worden van de verschuiving van banen in de banken- en FinTech-sector. De verwachting is dat het huidige aantal medewerkers op het Goldman Sachs-kantoor in Frankfurt op z’n minst zal worden verdubbeld, maar ingewijden lieten eerder dit jaar weten dat er mogelijk 1000 werknemers vanuit Londen worden overgeplaatst.

‘Brexit heeft verwoestend effect op werkgelegenheid bankensector Londen’

Goldman Sachs heeft nu nog zo'n 6000 bankiers rondlopen in The City. Hoeveel banen de bank precies zal schrappen in Londen, zei de topman echter nog niet. Eerder dit jaar berekende Bruegel, een financiële denktank onder EU-mandaat,  dat er duizenden banen uit de financiële wereld in Londen zullen verdwijnen. Daarbij kan het mogelijke aantal banen zelfs oplopen tot 30.000. Mochten die aantallen waarheid worden, dan heeft Brexit een verwoestend effect voor Londen als Europees financieel zakencentrum en op de werkgelegenheid in de Engelse hoofdstad.

Duitsland stabiele en betrouwbare handelspartner

Dat Goldman Sachs overweegt om haar centrale kantoor binnen de EU in Frankfurt onder te brengen, heeft een duidelijk aanwijsbare reden. In Frankfurt is namelijk ook de Europese Centrale Bank (ECB) gevestigd. Het geeft de Duitse stad volgens Gnodde ‘een voorsprong’ op andere Europese financiële centra als Parijs, Dublin of Amsterdam. Ook speelt mee dat Duitsland zich, onder leiding van bondskanselier Angela Merkel, bewezen heeft als een stabiele en betrouwbare handelspartner.

‘Concentreren van financiële industrie’

Daarnaast is het volgens Gnodde in het voordeel van de banken om de financiële industrie zoveel mogelijk te concentreren rond een paar grote Europese financiële centra. “Het stelt ons (de banken, red.) in staat om het beste talent te werven en aan te trekken, en om schaalvoordelen en efficiëntie te waarborgen.”

De komende periode zal uitwijzen of meer banken en financiele instellingen hun activiteiten vanuit de City naar andere steden in Europa zullen overhevelen. Dat er voor gekwalificeerd personeel in de banken- en FinTech-sector een interessante tijd aanbreekt, is een ding dat zeker is.