Blog > Nederlands

Over de ontwikkeling van Blockchain-oplossingen in de fintech

Over de ontwikkeling van Blockchain-oplossingen in de fintech

Het jaar 2017 is alweer rap in gang. De afgelopen jaren zijn applicaties die gebruik maken van de Bitcoin, of één van de steeds grotere groep wordende Blockchains en gerelateerde technologieën meer en meer aan het evolueren van experimentele proof-of-concepts naar krachtige en robuuste applicaties. Hierdoor is het online landschap hard aan het veranderen.

Al helemaal binnen de payments-wereld, -waar de Bitcoin zelf natuurlijk al direct invloed op heeft- zijn er grote veranderingen geweest.

We zijn de hype voorbij

De afgelopen anderhalf jaar werd de Blockchain voor veel mensen afgedaan als een hype.

En hier zit ook wat waarheid in; De oorspronkelijke technologie die Satoshi Nakamoto beschreef heette 'a block chain',

maar vanwege de potentie die deze technologie had werd dit al snel veranderd van 'block chain' naar 'blockchain' naar 'Blockchain' naar 'thé Blockchain'.

Maar dit stadium zijn we zo goed als voorbij: Vanwege de steeds groter wordende groep applicaties die de Blockchain in de praktijk gebruikt is het duidelijk dat de Blockchain niet alleen een hype is, maar hier voor langere tijd zal blijven.

Niet alleen financiële instellingen, maar ook centrale banken en overheden over de hele wereld zijn nu geïnteresseerd in de Blockchain-technologie en diens kracht. We verwachten dat hierdoor het Blockchain-publiek rap zal groeien.

Innovatieve oplossingen, ook náást betalingssystemen

De focus van Blockchain-gerelateerde technologieën lag lange tijd voornamelijk in het financiële vlak. Dat zal nog steeds zo blijven, immers kan een Blockchain niet bestaan zonder dat zich een economisch ecosysteem vormt en mensen blijven minen. Maar de combinatie met andere branches zoals cloud-services, elektronisch stemmen, plagiaatbescherming, naamregistratie, accountmanagement, casino's et cetera. Voor veel van deze systemen is het hebben van een decentraal, vertrouwensloze concensussysteem een gouden feature. 

Smart Contracts

We verwachten dat Smart Contracts voorlopig flink in populariteit zullen groeien. Men wordt steeds vertrouwder met het programmeren van systemen waar meerdere transacties samen de uiteindelijke uitkomst van een berekening vormen, die door iedereen is te valideren.

Smart Contracts maken het mogelijk om veel van de transacties waar een extra partij die als notaris of mediator optreedt bij nodig was, deze nu overbodig te maken.

BaaS

Er zijn meerdere grote partijen (o.a. IBM, Microsoft, Deloitte) die begonnen zijn om een Blockchain-as-a-service aan te bieden. We kunnen alleen maar afwachten welke van deze systemen het meest gebruikt gaan worden. Belangrijk is in ieder geval dat, omdat meerdere grote IT-giganten begonnen zijn zich met de Blockchain bezig te houden, de exposure van de Blockchain alleen maar toeneemt. Ook wordt het op deze manier waarschijnlijk steeds laagdrempeliger voor nieuwe developers om te beginnen zich met deze technologie bezig te houden. 

Dit is een deel, maar lang niet alles wat er gezegd kan worden over de huidige stand van zaken binnen de Blockchainwereld. Het landschap verandert snel, en door gebruik te maken van deze nieuwe decentrale interfaces kunnen er plotseling dingen die niemand voor mogelijk heeft gehouden.

Dit artikel is een bijdrage van Panache BV uit Groningen. Meer informatie over blockchain (specialisten) kun je vinden op www.panache.nu 

Openstaande vacatures bij Panache kun je vinden op hun bedrijfsprofiel.