Blog > Nederlands

Bij digitale transformatie is balans met klantbeleving cruciaal

Bij digitale transformatie is balans met klantbeleving cruciaal

Voor een maximaal rendement en een optimale efficiëntie voeren steeds meer bedrijven technologische innovaties  door. Omdat deze ontwikkelingen de bestaande businessmodellen verstoren, vergt het aanpassing van organisatie én personeel.

Het digitaliseren van een onderneming gaat met vallen en opstaan. Hoe meer technologie de dagelijkse routine overneemt en gecompliceerde bedrijfsprocessen versimpelt, hoe groter het belang van betrokkenheid van medewerkers maar ook het behoud van continue focus op de klantbeleving.

Balans tussen procesoptimalisatie en menselijke interactie

En juist op dat laatste punt gaat het vaak mis, zo stelt Tobias Walraven. De CEO van RIFF, een bedrijf dat ondernemingen helpt bij de goede implementatie van digitale verandering, ziet met grote regelmaat organisaties waar digitalisering is doorgeslagen  en klanten het bedrijf niet meer herkennen.  “Het is ongelooflijk belangrijk om een goede balans te bewaken; aan de ene kant de noodzakelijke procesoptimalisatie en aan de andere kant waardevolle, menselijke interactie met je klanten.”

Met de introductie van RIFF, de nieuwe merknaam van de fusie tussen Tribal, Jaagers en The Webcare company eerder dit jaar,  wil Walraven inspelen op het behoud van balans bij het digitaal transformeren van organisaties. “Wij waken ervoor dat digitaliseringsprocessen en menselijke interactie niet uit balans raken. Dat gaat immers ten koste van de klantwaardering en uiteindelijk omzet.”

Betrokkenheid van medewerker

Technologies innovaties volgen elkaar steeds sneller op en verstoren daarbij bestaande businessmodellen. Of het nu gaat om het automatiseren van contact met klanten of het optimaliseren en reorganiseren van interne processen, om digitale transformaties versneld en goed te implementeren is betrokkenheid van medewerkers óók cruciaal.

Maar hoe kun je daar als organisatie goed op inspelen zonder de bedrijfscultuur te verkwanselen? Enkele ontwikkelingen waar je niet omheen kunt de disruptive era.  Tips die overigens geschikt zijn voor zowel HR-afdelingen als werkzoekenden in de digitale (FinTech) sector.

  • Flexibel

Flexibiliteit is tegenwoordig key. Werken waar je wilt is de nieuwe norm. WiFi is alomtegenwoordig en de databundels zijn eindeloos. Hierdoor is elke dag werken op hetzelfde kantoor niet meer nodig. Flexibiliteit vanuit de werkgever om met regelmaat uit te kunnen wijken naar een nieuwe werkplek, waar en wanneer dan ook, is gewenst 

  • Carrière in continue ontwikkeling

Jarenlang werken voor een en dezelfde organisatie is niet meer van deze tijd. Voor goed geschoold talent is continue ontwikkeling van groot belang. Zij zoeken uitdaging, willen nieuwe ervaringen opdoen en hun ‘skill set’ uitbreiden. Dit vinden zij door een wisselende omgeving en het oplossen van nieuwe, innovatieve vraagstukken. Elkaar in rap tempo opvolgend. Stilstaan voelt voor deze groep als achteruitgang. Een organisatie die hierop inhaakt blijft de concurrentie een stap voor.

  • Kennis delen

Was het vroeger vooral ‘kennis is macht’, tegenwoordig verschuift dat steeds opzichtiger naar ‘sharing is caring’; volledige transparantie ten aanzien van beschikbare kennis en informatie helpt een organisatie vooruit. Dit wordt mede gestimuleerd door de mate en snelheid waarmee organisaties hun kennis delen, zowel intern als extern. Het uitdragen van expertise door organisatie en medewerkers draagt bij de autoriteit, thought leadership en de reputatie van een bedrijf.

  • Leercurve

Het maken van fouten wordt steeds meer gezien als een stap in de ontwikkeling naar succes. Daarbij wordt een voorbeeld genomen aan succesvolle ondernemers en hun doorzettingsvermogen; eerdere faillissementen leiden niet zelden tot successen in de latere carrière. Een leercurve bestaat uit vallen en opstaan.

  • Teamwork

De nieuwe generatie medewerkers, zeker in de FinTech met haar agile teams, legt de focus minder op individuele prestaties en meer op de impact van teamwerk. Genoegdoening wordt behaald uit de trots op de rol die hij of zij daarin heeft mogen spelen en de uiteindelijke prestaties van een team.

  • Ervaring en ontwikkeling

DE huidige medewerker is steeds meer op zoek naar intrinsieke motivatie in plaats van excentrieke motivatie. Met andere woorden; de financiele beloning blijft van belang, maar schuift steeds verder naar de achtergrond. Het gaat tegenwoordig steeds meer om ervaring en ontwikkelingen. Social media hebben ertoe bijgedragen dat ervaringen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, een grotere verrijking zijn dan materie. Sociale verantwoordelijkheid en een goede work-life balance zijn de drijvende factoren voor medewerkers aan het worden.