Blog > Nederlands

FinTech-startups halen 30 procent meer kapitaal op

FinTech-startups halen 30 procent meer kapitaal op

FinTech-startups blijven in 2017 onverminderd veel kapitaal aantrekken. Na twee sterke eerdere kwartalen was ook Q3 2017 een goed kwartaal voor de wereldwijde FinTech-investeringen. De 8,2 miljard dollar ligt in lijn met het voorgaande kwartaal, maar betekent een groei van ruim 30 procent ten opzichte van kwartaal 3 in 2016. 

De durfinvesteringen in FinTech kwamen in Q3 2017 uit op 3,3 miljard dollar, het hoogste bedrag sinds vijf kwartalen, maar ruim onder het record van 7,4 miljard dollar dat in Q3 2015 werd geboekt.

Pulse of FinTech KPMG

Deze resultaten komen naar voren in de Pulse of FinTech van KPMG. Dit kwartaalrapport kijkt naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in FinTech. Daarnaast belicht het ook belangrijke fintech-deals, -issues en -uitdagingen over de hele wereld, naast relevante fintech-trends en -inzichten in belangrijke regio's als Noord- en Zuid-Amerika, de VS, Azië en Europa.

Een in het oog springen conclusie is dat steeds meer Europese ondernemingen via hun investeringsfondsen kapitaal in FinTech-startups steken. Werd gedurende heel 2016 door deze bedrijven nog 419 miljoen dollar in startende FinTech-bedrijven gestoken, in 2017 staat de teller nu al op 647 miljoen dollar. 

Bedrijven zijn tot nu toe goed voor één vijfde van het totaal aantal investeringsdeals. Vooral meer traditionele financiële instellingen in Europa richten zich op FinTech-bedrijven. Op deze manier willen zij vooruitgang boeken met het realiseren van hun digitale transformatie.

Durfkapitalisten

Naast ondernemingen met hun investeringsfondsen waren ook durfkapitalisten in de afgelopen drie maanden actief. Zij namen in het derde kwartaal een bedrag van ruim 700 miljoen dollar voor hun rekening, een toename van ruim 200 miljoen dollar vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar. 

FinTech-investeringen Europa, USA en Azië

De totale investeringen in Europese FinTech-startups daalden van 2 miljard dollar in het tweede kwartaal tot 1,66 miljard dollar in derde kwartaal van 2017. Amerikaanse investeerders waren met een bedrag van 5 miljard dollar en 142 transacties het meest actief. Azië was goed voor 1,21 miljard dollar aan investeringen, middels 41 transacties.

Buyout ConCardis GmbH

In Europa was Duitsland in het derde kwartaal goed voor het grootste volume aan investeringen. De buyout van Concardis, goedgekeurd en bevestigd in juli van dit jaar, heeft daar sterk aan bijgedragen. Met de overname van ConCardis GmbH door Advent International en Bain Capital Private Equity was een bedrag van 800 miljoen dollar gemoeid. 

Overigens ontwikkeld Duitsland zich ook sterk als FinTech-regio; naast Berlijn verschijnen er nu ook FinTech-hubs in Munchen, Hamburg en Frankfurt. Toch blijft het Verenigd Koninkrijk binnen Europa nog steeds de ‘hotspot’ voor FinTech-investeringen. Ondanks de zorgen over de gevolgen van Brexit vormt Londen nog altijd het centrum van de Europese activiteiten,  en gingen zeven van de tien grootste Europese transacties in de afgelopen drie maanden naar startups die in Londen gevestigd zijn.

PSD2

KPMG verwacht dat toenemende regelgeving en de op handen zijnde invoering van PSD2 ervoor gaan zorgen dat zaken als RegTech, InsurTech en Blockchain-gerelateerde oplossingen voor 'open banking ', de komende maanden steeds meer aandacht van investeerder zullen trekken.

Enkele opvallende FinTech-investeringen in 2017:

Q1 2017

  • Het Zweedse iZettle haalt een investering van 175,2 miljoen dollar op
  • De Britse FinTech-startups Atom Bank en Funding Circles halen respectievelijk 103,6 miljoen en 101 miljoen dollar aan vreemd kapitaal binnen 

Q2 2017

  • Buyout van het Canadese DH Corp voor een bedrag van 3,6 miljard dollar

Q3 2017

  • Buyout Concardis GmbH door Advent International and Bain Capital Private Equity, voor en bedrag van 800 miljoen dollar