Blog > Nederlands

Komt het gevaar voor banken wel uit de FinTech-hoek?

Komt het gevaar voor banken wel uit de FinTech-hoek?

Waar de traditionele banken beducht zijn voor de concurrentie van FinTech-startups, waarschuwt het World Economic Forum voor zware competitie vanuit een volledig andere hoek. “Tech-giganten als Amazon, Facebook en Google vormen een veel groter gevaar voor de banken dan de startende bedrijven in de financiele technologie (FinTech).” 

Dat concludeert het World Economic Forum (WEF) in haar meest recente rapport “The Future of Financial Services”, waarin het de ontwikkeling in de bancaire industrie in kaart brengt.

FinTech-startups vs. Banken

De FinTech-sector, in de UK gewaardeerd op een forse 7 miljard dollar, vormt al geruime tijd een belangrijk focuspunt voor CEO’s en beleidsbepalers in de financiële dienstverlening. Volledig ingegeven door de angst dat traditionele banken klanten (kunnen) verliezen aan goedkopere en toegankelijke nieuwe spelers.

‘Facebook en Amazon vormen concurrentie voor banken’

Hoewel deze innovatieve FinTech-startups wel degelijk als disruptors in een vrij traditionele markt kunnen worden gezien, suggereert het World Economic Forum dat de banksector haar bezorgdheid elders op moet richten. Uit het rapport: “Startups in FinTech hebben niet zoveel marktaandeel behaald als verwacht, terwijl de bestaande tech-reuzen flink hebben geïnvesteerd aan de uitbreiding van hun bestaande infrastructuur.” Daarbij kan worden gedacht aan Artificial Intelligence (AI), Big Data Customer Analyse en Cloud Computing.

Blinde vlek

Voor de bancaire sector lijkt het speelveld van de tech-giganten echter een blinde vlek. Sterker nog, steeds meer grote bedrijven zoeken aansluiting met deze Tech-partijen. Zo maken grote bedrijven als Aon en Carlyl inmiddels gebruik van Amazon’s Cloud Computing Platform, en is Amazon spraak-systeem Alexa inmiddels geïntegreerd bij Capital One en Liberty Mutual.

Andere integreren liever met de Facebook-app om klanten aan te trekken, met het Braziliaanse Banco Bradesco als meest recente voorbeeld. De bank laat klanten hun dagelijkse bankzaken regelen via het sociale netwerk.

Wederzijds profijt

Vooralsnog verlopen deze partnerschappen op basis van wederzijds profijt; gemak voor de consument en een sloot aan relevante data voor de tech-bedrijven. Maar daar schuilt nu precies het gevaar. “The partnership between banks and large tech companies risks not staying a reciprocal one,” stelt Jesse McWaters, hoofdauteur van WEF-studie, in het rapport. “Financial institutions increasingly rely on technology firms for their most strategically sensitive capabilities, but can so far only offer their ongoing business in return.”

In tegenstelling tot FinTech-startups, die hun product van scratch af opbouwen, hebben partijen als Amazon en Facebook door de bestaande integraties zicht op de data-stroom. “Dat geeft deze partijen de mogelijkheid tot ‘pick and choose’”, zo stelt McWaters. Met andere woorden; waardevolle data benutten en waar mogelijk een innovatief alternatief bieden.

PSD2 dwingt tot keuze

Zeker met de komende invoering van PSD2 is dit een reële mogelijkheid. Dat noopt de banken tot een keuze, aldus McWaters. "Financial institutions will likely need to walk a challenging line between capitalising on the services of large technology players and becoming dependent on them,."