Blog > Nederlands

Nieuw fonds moet scale-ups helpen door te groeien

Nieuw fonds moet scale-ups helpen door te groeien

Nederlandse startups en scale-ups krijgen een extra mogelijkheid tot een kapitaalinjectie voor de onderneming. Ditmaal niet uit de hoek van de venture capitalists of durfinvesteerders, maar vanuit overheidswege. Het Europees Investeringsfonds (EIF) en het ministerie van Economische Zaken storten gezamenlijk 100 miljoen euro in een nieuw fonds, met als doel de groei van scale-ups te bevorderen.

De extra financiering werd gisteren aangekondigd tijdens het Startup-Fest in Amsterdam. “Scale-ups hebben vaak moeite om voldoende financiering uit de markt te halen”, zegt minister Kamp van Economische Zaken. “Dit nieuwe fonds moet veelbelovende bedrijven helpen om door te groeien.”

‘Vermogensverdubbelaar’

Het gaat daarbij om kapitaalinjecties voor scale-ups, snelgroeiende startups met meer dan tien mensen in dienst. Het nieuwe fonds verdubbelt daarbij de inzet van een investeerder in een bedrijf. Het gegeven dat de investering vanuit de overheid wordt verdubbelt kan potentiële geldschieters over de streep trekken. In de Verenigde Staten is dit al jaren een gangbaar model, en blijkt de constructie een zeer aantrekkelijk voor financiers.

Een groot deel van de innovatieve startups die willen opschalen, bijvoorbeeld in market-fit of productontwikkeling, ervaart een gebrek aan durf bij Nederlandse investeerders. Over het algemeen is die angst bij Amerikaanse en Aziatische investeerders veel kleiner, en zie je veelbelovende partijen al vroeg naar het buitenland uitwijken.

Startups en scale-ups behouden voor Nederland

Doelstelling van het nieuwe fonds is om deze partijen voor Nederland en de EU te behouden, vanuit de gedachtegang dat Nederlandse investeerders makkelijk in een bedrijf stappen als daar ook overheidsgeld in zit. “"Met dit fonds willen we de innovatie in Europa stimuleren", liet EIF-vicepresident Pim van Ballekom gisteren tegenover het NOS Radio 1 Journaal weten. "We hopen dat deze bedrijven zich uitbreiden in Nederland. We zien vaak dat ideeën in Europa worden geboren, maar elders worden gecommercialiseerd. Dat zou niet moeten gebeuren." 

‘Extra kapitaal komt vanuit bedrijfsleven’

Naast het beschikbaar gestelde kapitaal vanuit de overheid, is de verwachting dat ook het bedrijfsleven een bijdrage gaat leveren. Marktpartijen kunnen in het fonds investeren, en de verwachting is dat deze partijen gezamenlijk nog eens honderd miljoen euro aan kapitaal inbrengen. Daarnaast komt er voor startups via de SEED Capital-regeling 49,5 miljoen euro beschikbaar aan financiering.

In Nederland zijn meer dan 3000 scale-ups. Vorig jaar nam het aantal voor het eerst sinds 2008 weer toe, met meer dan 7 procent. Volgens oderzoek van de Erasmus Universiteit zorgden ze vorig jaar voor 73.680 nieuwe banen. Bekende voorbeelden van scale-ups die flink groeien, zijn Coolblue, Adyen en Rituals.