Blog

Sterke opleving in FinTech-investeringen

Het investeringsklimaat binnen de FinTechmarkt toont veerkracht. Tijdens een sterk tweede kwartaal verdubbelde het aandeel geïnvesteerd kapitaal in bedrijven in de financiële technologie. De totale investering in Q2 2017, verdeeld over 293 kapitaalinjecties, komt boven de 8 miljard dollar uit. 

Deze conclusie trekt KPMG in haar meest recente kwartaalrapport Pule of FinTech.

Overnames en privaat vermogen

Naast investeringen door volledige overnames (Merger en Acquisitions – M&A) is het vooral privaat vermogen (Private Equity) , investeerders die buiten de aandelenbeurs om financieel in bedrijven participeren, dat zijn weg naar de FinTech-bedrijven vindt.

Venture Capitalists

Het aandeel kapitaal ingebracht door durfinvesteerders (Ventue Capitalists – VC) bleef  in het afgelopen kwartaal nagenoeg stabiel.

Artificial Intelligence en RegTech

Vooral FinTech-bedrijven actief in de Businss-to-Business (B2B) zagen een sterke toename aan kapitaalinjecties. Investeringen worden daar vooral ingezet om de kosten van de backoffice te verminderen met behulp AI-gebaseerde tools, RegTech-oplossingen en geavanceerde data- en analyse-tools.

Blockchain blijft ook een sterk investeringsgebied. Het maakt de weg vrij voor partijen die de blockchain-technologie willen toepassen binnen verzekeringen, gezondheidszorg en de overheid.

Europa en de Verenigde Staten gaan gelijk op in FinTech-investeringen

De Verenigde Staten is nog steeds dominant als het gaat om investeringen in FinTech-bedrijven. In het Tweede kwartaal is dat vooral te danken aan de buy out van het Canadese DH Corp, waarmee een astronomisch bedrag van 3,6 miljard dollar gemoeid was. Deze forse investering buiten beschouwing gelaten, gaan Europa en de VS vrijwel gelijk op. Beide regio’s zagen in Q2 een totaal van ruim 2 miljard dollar aan geïnvesteerd kapitaal.